Szegedi Szabadtéri Játékok - Mágnás Miska

2013. május 21., kedd
A Mágnás Miska a magyar operett-irodalom egyik legsikeresebb műve, mely újból és újból bemutatásra kerül, zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt szatirikus, mulatságos történetének köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor pompás, örökzöld számainak. A darab eredetileg a legendás hírű magyar színészpáros, Rátkai Márton és Fedák Sári számára íródott.
Talán a Mágnás Miska a műfaj egyetlen olyan darabja, melynek a komikus figura a címszereplője. Miska, a talpraesett lovászfiú, a "vazsmegyei gyerek" pillanatok alatt, a szemünk láttára válik előkelő arisztokratává. Marcsából, Miska párjából is estélyiruhás "flancos" dáma lesz, aki Mary grófnőként vonul be az úri társaságba.
Mindez azért történik, mert a rátarti család hallani sem akar arról, hogy Baracs, az egyszerű tiszttartó, lányukat, Rolla grófnőt vegye feleségül. Óriási szerencse, hogy a kleptomániás nagymama nem törődve efféle előítéletekkel a fiatalok mellé áll, s így az operett felhőtlenül juthat el a vidám fináléig.

Szegeden Alföldi Róbert rendezésében, Silló István zenei vezetésével az alábbi szereposztásban került bemutatásra 2012. nyarán. Özvegy Korláthné, a nagymama – Molnár Piroska, Korláth gróf – Hirtling István, Korláth Lotti grófnő, a felesége – Náray Erika, Rolla grófnő, a leányuk – Rácz Rita, Técsey Pixi gróf – László Zsolt, Récsey Mixi gróf – Znamenák István, Baracs István – Haja Zsolt, Marcsa, mosogatóleány – Radnay Csilla, Miska, lovászgyerek – Stohl András, Leopold, inas – Szatory Dávid.



















0 megjegyzés: