Szegedi Szabadtéri Játékok - Bajazzók

2013. május 18., szombat
Folytassuk a Szabadtéris beszámolók sorát a Parastbecsület „párjával” a Bajazzókkal. Mint az a korábbi bejegyzésben olvashattátok, Leoncavallo a Pagliacci operát a Sonzongo cég pályázatára írta ahol Pietro Mascagni Parasztbecsület című operája vitte el a pálmát.
Tekintettel arra, hogy a pályázati kiírás eredetileg egy felvonásos operára vonatkozott, a zsűri nem értékelte Pagliaccit. A Songozo azonban felfigyelt a műre, és majdnem pontosan két esztendővel a Parasztbecsület ősbemutatóját követően, 1891. május 21-én be is mutatták a milánói Teatro Dal Verme színpadán.
Magyarországon 1893. március 28-án volt az ősbemutatóa Magyar Királyi Operaházban. A szövegkönyv ma is használt fordítását Pless Károly készítette.
Szegeden Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Kesselyák Gergely vezénylésével az alábbi szereposztásban került bemutatásra 2012. nyarán. Canio/Bajazzó – Avgust Amonov, Nedda, Canio felesége – Asmik Grigorian, Tonio, komédiás – Szegedi Csaba, Beppe, komédiás – Kerényi Miklós Máté, Silvio – Boris Grappe.









0 megjegyzés: