Szegedi Szabadtéri Játékok - Parasztbecsület

2013. május 16., csütörtök
Megint közeleg a nyár, sőt ha csak a hőmérőt nézzük, szinte meg is érkezett. Ha nyár és Szeged, akkor Szabadtéri és úgy gondoltam hozok néhány blogbejegyzést a tavalyi évad előadásaiból, amolyan kedvcsinálónak. Kezdjünk mindjárt egy opera párossal a Parasztbecsület és a Bajazzók képeivel.
A Parasztbecsület Pietro Mascagni egyfelvonásos operája. Szövegét G. Targinioni-Tozzetti és G. Menasci írta. Az opera a Sonzogo cég pályázatára íródott, mely kiírás kifejezetten egy felvonásos operára szólt (ugyanerre a pályázatra írta Pietro Mascagni a Bajazzókat, de az Ő művét a zsűri a kiírási feltételek miatt nem értékelte).
Eredetileg a Parasztbecsület is két felvonásos mű volt, azonban a művet Mascagni a később híressé vált „Intermezzo” közbeiktatásával, a szövegírókkal egyetértésben, egyfelvonásossá alakította. A pályázatra összesen 70 művet nyújtottak be, és végül a Parasztbecsület vitte el a pálmát. Az ősbemutatót 1890. május 17-én tartották a római Teatro Costanziban. Az elbeszélések alapján a darab már ekkor hatalmas sikert aratott, a mestert több, mint negyvenszer hívták ki. Ugyanebben az évben tűzte először műsorára Magyarországon a Magyar Királyi Operaház 1890. december 26-án Gustav Mahler vezénylésével.
Az opera szorosan kötődik a Szegedi Szabadtéri Játékok történetéhez is, ugyanis 1935-ben maga a mester, Pietro Mascagni vezénylésével mutatták be a Játékok indulásakor.
Szegeden Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Kesselyák Gergely vezénylésével az alábbi szereposztásban került bemutatásra 2012. nyarán. Santuzza, fiatal Parasztlány – Frankó Tünde, Turiddu, parastlegény – Dolhai Attila, Lucia, az édesanya, Bódi Marianna, Alfio, fuvaros – Perenc Béla, Lola, a felesége – Mester Viktória.












0 megjegyzés: