Monitorkalibrálás Szegeden

2013. január 7., hétfő
Előfordult már veled, hogy az előhívott képeid színei jelentősen eltérek a számítógéped monitorán látott képek színeitől? A színek és árnyalatok nem adták vissza azt, amit az exponáló gomb lenyomásakor láttál?
Miért van ez?
A digitális világban minden árnyalat három szín, a vörös (Red), a zöld (Green) és a kék (Blue) "keverékéből" jön létre, vagyis minden egyes szín egy háromtagú színkóddal az RGB-színkóddal írható le (a fehér a 255/255/255, a fekete a 0/0/0, a narancssárga a 255/165/0 és így tovább...).
Ha készítünk egy képet, amin egy sütőtök látható, és kinyomtatjuk, akkor a papírra nyomtatott sütőtök színe narancssárga 255/165/0 lesz, de a monitor kalibrációja nélkül könnyen, lehet, hogy a monitoron megjelenő sütőtök a valódi narancssárgától (255/165/0) eltérő színben jelenik meg, mondjuk picit vörösebb (255/145/0).
Ennek az az oka, hogy a monitorok gyárilag nincsenek a pontos felhasználás szerinti beállításokra kalibrálva (pl. fényerő, gamma, fehéregyensúly).
Az összes nyomdába, fotólaborba vagy internetes publikációra szánt fotó és kiadvány esetén fontos, hogy a saját monitorunkon színhelyes képet lássunk. Így biztosítható, hogy mi magunk és megrendelőink is kiváló, az elvártnak megfelelő terméket kapjanak vissza a laborból vagy a nyomdából.
A kalibráció nemcsak a profi fotósok számára fontos, minden igényes hobbifotós és amatőr számára is alapelvárás, hogy azt a képet kapja vissza előhíváskor, amit a képszerkesztés során, a saját monitorán látott.
A hardveres monitorkalibráció során egy speciális műszer segítségével állítjuk be a megfelelő színprofilt (színkódokat, fehéregyensúlyt, kontrasztot, fényerőt stb.), így tökéletes színmegbízhatóságot kapunk, zavartalan színátmenettel, fehér- és feketeponttal, gammával és valós tónusokkal.
A monitorkalibrálás árairól és a szolgáltatás pontos tartalmáról a Barka Fotó weboldalán tájékozódhatsz.

0 megjegyzés: